De kruidentuin is bestemd voor alle tuinders en Vrienden van Drrroomland om voor eigen gebruik te plukken.

De kruidentuin van Drrroomland is primair een kruidentuin om uit te koken: een culinaire kruidentuin. Er staan echter ook wat planten in die we niet of nauwelijks in de keuken gebruiken. Deze hebben vaak een plekje gekregen omdat het kruidentuin-‘klassiekers’ zijn die veelal hun sporen hebben verdiend in de medicinale wereld. Het is ook leuk om zo’n plant een plekje te geven. De kruidentuin bestaat uit 5 ‘vakken’. Ze hebben geen echte namen maar in het dagelijks beheer noem ik ze: Cirkel of wiel, Piramide, Muntrups, Mediterraan vak, Soepvak en Solitairen.

Cirkel of wiel

Hier staan elk jaar de eenjarigen. Ze worden gezaaid en/of geplant. Het streven is de planten in dit vak zo overdadig te laten groeien dat er flink van kan worden gebruikt. Het is echter elk jaar weer een enorme uitdaging vooral de slakken te slim af te zijn. De ervaring leert dat in elk geval de Oostindische kers een dankbare groeier is in dit vak. Omdat de plant zo mooi is en volledig eetbaar wordt er een oogje dicht geknepen en krijgt het de ruimte.

Piramide

Enkele jaren geleden is de piramide met vereende kracht gebouwd om meer droge hoogte in de kruidentuin te creëren. Tijm bleek in de oude situatie namelijk erg slecht te gedijen. En het werkt, want de verschillende tijmsoorten doen het prima in de piramide! Evenals de laurier en de rozemarijn.

Muntrups

Het is heerlijk om veel munt in de tuin te hebben, o.a. om op onze tuinbijeenkomsten muntthee te kunnen schenken. Munt is een fantastische plant maar ook een woekeraar. Om de munt een beetje in te dammen en te voorkomen dat bepaalde soorten overheersen, is de muntrups enige tijd geleden bedacht. We streven naar veel verschillende soorten munt. Dit jaar krijgt de citroenmelisse ook een plekje in dit deel van de tuin. Het is du een muntrups met een vleugje citroen!

Mediterraan vak

Dit is het grote vak waar ook de appelboom in staat. Het heeft zijn naam te danken aan de oregano/marjolein, salie en rozemarijn die een groot deel van het vak ik beslag nemen en het goed doen in de Italiaanse keuken. Echter, het is een spontaan ontstane naam die de lading niet dekt. Van de genoemde kruiden wordt in vele keukens in de wereld dankbaar gebruik gemaakt en in dit vak vinden we bijvoorbeeld ook de lieflijke bodembedekker Lievevrouwebedstro waar thee van gezet kan worden en waarvan de bloesem in het verleden wel werd gebruikt om witte wijn te kruiden.

Soepvak

Tja, weer zo’n naam. Het soepvak heet vooral soepvak omdat er twee grote maggiplanten staan. Maar hier staan ook de ui-achtigen zoals bieslook, daslook en knoflook, evenals de Mierik, die beroemd is vanwege de pittige wortel. De plant heeft mooie grote groene bladeren.

Solitairen vak

Hier staan de kruiden die eigenlijk weinig worden gebruikt in de keuken maar door hun roem of mooie uiterlijk toch een plekje verdienen in de tuin en de diversiteit in de kruidentuin verbreedt. Dat zijn bijvoorbeeld Valeriaan, Hysop, Wijnruit en Alsem.

In de kruidentuin proberen we elk jaar verbeteringen uit te voeren zodanig dat de planten welig groeien en de tuinders ook kunnen oogsten. Maar ook wordt er naar diversiteit gestreefd, bijvoorbeeld door verschillende soorten van een bepaald kruid aan te planten.


Suggestie voor culinair gebruik van planten uit de kruidentuin

BASILICUM

Blad: in pestosaus, in salade met tomaat, azijnmelanges.

BONENKRUID

Blad: kook samen met bonen. In pikante gelatinepudding met ananassap.

CITROENMELISSE

Blad: gehakt in salades, witte sauzen voor vis, mayonaise, haringen in het zuur, gevogelte, varkensvlees. In fruitsalades, gelatines, jams, custardpudding, -vla, fruitdranken en wijn. Als thee, of toegevoegd aan zwarte thee. In azijnmelanges bijvoorbeeld met dragon.

CITROENVERBENA

Blad: als thee, jong blad in dranken en fruitpuddingen.

DILLE

Zaad: soepen, visschotels, ingelegde uitjes, knol, appeltaart, kruiden- of dilleboter, cakes, brood

Blad: soepen, tomatensalades, crèmekaas, eieren, zalm, bij geroosterd vlees, meekoken met nieuwe aardappelen.

Bloementop: voor inmaak van augurken, komkommer, bloemkool.

DRAGON, Franse dragon, Mexicaanse dragon

Blad: spaarzaam gebruiken. Bearnaisesaus, avocadovullingen, mayonaise voor visschotels, slasauzen, lichte soepen, omelet. Kruidenboter voor bij vlees en groente, gewreven over gebraden kip of in kipvulling.

HYSOP

Bloem: strooi over salades.

Blad: spaarzaam gebruiken. Toevoegen aan wild, konijnenpastei, nier- en lamschotels, vette paté s en groentesoep. In fruitsalade met veenbessen.

KERVEL

Blad: salades, soepen, sauzen, groenten, kip, witvis, eierschotels.

Stengel: salades, soepen, stoofschotels.

KORIANDER

Zaad: in tomatenchutney, ratatouille, kerrieschotels, in appeltaarten, soepen en groenteschotels.

Blad: stoofschotels, salades en sauzen.

Stengel: kook met bonen en soepen.

Wortel: kook verse wortel als groente, toevoegen aan curry’s.

LAURIER

Blad: in een bouquet garni voor stoofschotels, soepen en sauzen. Marinades, bouillon, aardappelsoep, vulling, paté, kerrieschotels, wild en vloeistof voor gepocheerde vis. Gekookt in melk om custardpudding, vla en rijstpudding op smaak te brengen. Verwijderen voor serveren.

LAVENDEL

Bloem: om jams op smaak te brengen, geconfijt als decoratie maar vooral geliefd om de geur.

LOOK, bieslook, knoflook, Chinese bieslook

Bloem: op salades, Blad: salades, in roomkaas, in boter.

Blad: in salades, op sandwiches, in soepen, in boter of roomkaas. Gedroogde bieslook wordt weer bruikbaar na bevochtiging met slasaus of citroensap.

Knoflook bol in vele gerechten maar ook het gehakte jonge groene loof.

MAGGIPLANT

Zaad: voeg toe aan likeuren en kruidenbitters. Vermalen in brood, pasteitjes, gebakjes. Over salades, rijst of aardappelpuree.

Blad: In bouillon, stoofschotels, kaas. Jong blad in salades. Als thee met pikante, hartige smaak.

Wortel: dun schillen en dan koken.

MUNT, Marokkaanse munt pepermunt, Zwitserse munt

Blad: als thee. Voor muntsaus en met chocolade in desserts. Geconfijt als decoratie.

OREGANO

Blad: fijngehakt in salades en botersauzen voor vis. Op het laatst toegevoegd aan vleesschotels. Gemengd met spaanse peper en knoflook om toe te voegen aan pizza, tomaten-, ei- en kaasschotels. Wrijf er geroosterd vlees mee in.

Stengel: op de kooltjes van de BBQ en geeft het aan eten een vage oreganosmaak.

PETERSELIE

Blad: salades, sandwiches, eierschotels, groentesoep, vis, gekookte aardappelen.

Wortel: in bouquet garni toegevoegd aan soepen en stoofschotels.

PIMPERNEL

Blad: voeg dit nootachtige en iets scherpe komkommeraroma toe aan salades, kruidenboters, zachte kaassoorten of strooi over groenten. Bij de start toevoegen aan stoofschotels en romige soepen. Goed te combineren met rozemarijn en dragon. Te gebruiken om azijn en saladesaus op smaak te brengen en zomerdrankjes en punch een koelend effect te geven.

ROZEMARIJN

Bloem: over salades gestrooid. Gekonfijt. Fijngestampt met suiker, mengen met slagroom en aan fruitpuree toevoegen.

Blad: vleesschotels vooral lam en varken, gebakken aardappels, in een kruidenboter bij groenten.

SALIE

Bloem: gestrooid over salades, als thee.

Blad: gemengd met ui als vulling voor gevogelte, meegekookt met vette vleesssoorten, varkensvlees, eend, worst. in combinatie met ander sterke smaken, gevouwen rond een malse lever en dan gesauteerd in boter, gemengd door kaas. Voor salieazijn en salieboter.

SELDERIJ

Zaad: geraspt in selderijzout. Voor soepen kerrieschotels, stoofschotels, inmaken. Als vervanger van zout in een zoutloos dieet.

Blad: in salades, roomkaas, vullingen voor gevogelte en als garnering. In melk om vis en schaaldieren te pocheren. In groentesoep en in stoofschotels.

STEVIA

Blad: zowel vers als gedroogd, in drankjes, thee, toetjes, fruitsalades. Ter vervanging van suiker, is 10 keer zo zoet als suiker.

TIJM

Blad: in een bouquet garni, in bouillon, marinades, sauzen, soepen. Verse tijm is extra pikant dus met mate. In gerechten die langzaam in wijn gekookt worden, vooral gevogelte, schaaldieren, wild.

Tijmen met citroengeur: toevoegen aan kip, vis, warme groenten, fruitsalades, jams.

VENKEL

Zaad: in sauzen, visschotels, brood.

Blad: salades, gekookte groente, soepen en vullingen voor vette vis.

Stengel: salades.

Knol: salades, gekookt als wortelgroente.

ZURING

Jong blad in salades.

(bron: vnl. Sesam Praktische Kruiden encyclopedie, Baarn 1992)

Kruidentuin