bijen op drrroomland

Sinds enkele jaren heeft Gino Groenewegen bijenkasten staan op Drrroomland. Er is een bijenstal gebouwd en die staat achterin de tuin rechts.

Bijen dragen bij aan bestuiving met als gevolg betere vruchtvorming en dus een betere oogst. Drachtplanten zorgen vervolgens voor nectar en stuifmeel voor de bijen. Gevarieerd stuifmeel is een bouwstof voor jonge gezonde bijen en van nectar wordt uiteindelijk door de bijen honing gemaakt.

Mooi dat de natuur dat allemaal zelf regelt. Voorwaarde is wel dat in de nabije omgeving sprake is van voldoende biodiversiteit! Op dRRRoomland en omstreken is daarvan sprake. De imkers hoeven ‘alleen’ de bijen met bijenkasten te faciliteren en te zorgen dat ze goed de winter doorkomen. In de winter blijven de bijen in de kasten vanwege de lage buitentemperatuur. Dat houdt in dat ze voldoende voer (honingvoorraad) moeten hebben.  Gino zorgt ervoor dat ze zomers niet teveel honing afnemen zodat de bijen op ‘eigen honing’ de winter doorkomen en niet op basis van honing die door de bijen is gemaakt van suikerwater.

De door Gino geoogste honing is 100% natuurlijke honing. Dat wil zeggen dat de honing door de bijen alleen van nectar is gemaakt en dat er geen bewerkingen hebben plaatsgevonden anders dan het oogsten (slingeren) en in potten doen. Tijdens het ‘VerborgenTuinenWeekend’ en ook op verzoek worden rondleidingen gegeven voor jong en oud.