Op zondagmiddag 7 september, is er na het werkweekend voor het eerst een kookbijeenkomst geweest op Drrroomland. De activiteit werd ingegeven door de rijpe appels aan de bomen in het algemene deel en door de overvloed aan oogstbare groente in sommige tuintjes. Het doel was een onderhoudende middag met ‘iets lekkers’ en een beetje experimenteel koken.

Met een kleine enthousiaste groep is er een heerlijke Indiase soep gemaakt met als basis pompoen en courgette, deze soep is ter plekke verorberd! Ook is er na een ‘fruit controle’ en een schud- en pluksessie een emmervol appels ingemaakt. De appeltjes moesten daarvoor geschild en gesneden worden wat ruimte gaf voor een goed gesprek bij een werkende hand.

De appels zijn in een kruidig zoetzuur gelegd. Volgens het basis recept zullen de appels na een maand volledig op smaak zijn. Er is afgesproken dat een ieder die een pot inmaak mee heeft genomen zal laten weten hoe de smaak is en of deze Appelweck toekomst heeft. Indien het een succes is dan volgen er wellicht meer sessies.

Voor een ieder die zelf aan de slag wil hieronder het recept dat als basis is gebruikt.

Gekruide appels of peren

Ingrediënten:

500 gr donkerbruine suiker

500 ml witte wijnazijn

8 kruidnagels

half kaneelstokje

appels (of peren)

Breng suiker, azijn en kruiden aan de kook en leg de appels erin, geschild en van klokhuizen ontdaan. Laat ze stoven tot ze gaar maar wel stevig zijn.

Leg de appels op elkaar in een grote gesteriliseerde (weck) pot, giet de gekruide siroop er overheen en sluit de pot luchtdicht af. Laat de pot tenminste een maand staan. Dit is ook een herlijk recept om te maken met hele, ongeschilde, wilde appeltjes of met perziken of peren.

Recept uit: Jane Grigson, Worst, paté en andere charcuterie uit de Franse keuken, 2005.

En hieronder het succesrecept van de pompoensoep van Marjolein

Fruit 1 gesnipperde ui en 3 fijngehakte teentjes knoflook in 5 mins glazig in 2 el olijfolie.

Voeg toe 1 tl kurkuma, 1/2 tl koriander, 1/2 tl komijn en 1/2 tl sambal en bak roerend nog 2 minuten.

Voeg toe 700 gram blokjes pompoen, 1 liter kokend water, een bouillonblokje en kook 20 minuten op laag vuur. Pureer en voeg naar smaak zout en peper toe.

Lepel yoghurt bij de soep vind ik zelf erg lekker.

 

Koken op de tuin – september 2014
Getagd op: