Klaproos/Papaver | Papaver dubium

Op Drrroomland o.a. te vinden rond het terras in het midden van de nutstuintjes.

 

 

Klaproos of papaver (Papaver) is een geslacht van bloeiende planten. Een bekende soort is de slaapbol (Papaver somniferum), waaruit opium gewonnen wordt. Deze soort wordt ook als sierplant gebruikt.

De klaproos wordt in sommige streken ook kollenbloem (toverkol of kol = heks) genoemd. In het Albanees noemt men de klaproos “lule flanules” oftewel “bloem met vlagjes”.

Symboliek

Klaprozen zijn met name in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest van Naties het symbool van de Eerste Wereldoorlog omdat ze op de slagvelden in Vlaanderen uitbundig bloeiden, zoals bijvoorbeeld In Flanders Fields van John McCrae beschrijft. Op Remembrance Day, de dodenherdenking van het Gemenebest, worden bij de cenotaaf op Whitehall door de vorstin en hoogwaardigheidsbekleders klaprooskransen gelegd, geen echte overigens, omdat de bloemblaadjes zeer snel uitvallen.

In de iconografie is de klaproos het attribuut van Hypnos, de Griekse god van de slaap.

Toepassingen

De zaden van de klaproos worden vaak gebruikt in bepaalde (voornamelijk zoete) gerechten zoals de traditionele Poolse Makowiec-cake. Het zaad van de slaapbol wordt onder de naam maanzaad op broodjes gebruikt.

Het sap van de klaproos werd vroeger gebruikt om Edammer kaas mee te kleuren.

Trivia

De klaproos wordt gebruikt als heksenkruid.

(Bron: Wikipedia Klaproos/Papaver)

Comments are closed.