Over Drrroomland…

Historie van Drrroomland

De tuin aan de Tsjaikofskilaan 25 te Rotterdam-Hillegersberg bestaat al sinds 1975 en is destijds opgezet als educatieve tuin. Toen heette het complex nog El Dorado. Menig Rotterdammer heeft hier in zijn jeugd als scholier een schooltuintje gehad. In de loop der jaren liep het aantal schooltuintjes vanwege bezuinigingen terug en werden daarvoor in de plaats zogenoemde seniorentuintjes verhuurd, voornamelijk aan buurtbewoners (55+) uit Hillegersberg. De tuin werd beheerd door een medewerker van de dienst ‘Sport & Recreatie’ van de gemeente Rotterdam, Jan Poldervaart. In die periode zijn de algemene delen van de tuin ingericht met o.a. een flinke vijver, overkappingen, plantenborders, kippenren, knotwilgen en hebben twee imkers een bijenstal geplaatst ten behoeve van hun bijenkasten. Jaarlijks werden in het voorjaar door de dienst ‘Sport & Recreatie’ allerlei bloemen- en kruidenplanten aan de tuin ter beschikking gesteld.

Vanwege bezuinigingen besloot de gemeente per 2013 de tuin voorgoed te sluiten. Enkele buurtbewoners, Gino Groenewegen, Josien Lalleman en Wouter Sjoerdsma, zijn in actie gekomen om de tuin te behouden en dat is  met hulp van een deelgemeenteraadslid van D66, Chantal Zeegers, gelukt. Er is een Stichting opgericht, Stichting Tuin Tsjaikofskilaan (STT), en deze huurt vanaf januari 2013  de tuin van de gemeente, zonder subsidie te ontvangen. De STT verhuurt nutstuintjes aan buurtbewoners uit Hillegersberg. Er is geen betaalde kracht aanwezig en de stichting moet de huur, de elektriciteit, gemeentelijke belastingen, het onderhoud van de opstallen, de beplanting en inrichting van het terrein, het (tuin)meubilair e.d. zelf bekostigen. De inkomsten van STT bestaan uit verhuur van 100 nutstuintjes, de verhuur van het gebouwtje met zaaltje van 4×10 meter met keuken, de overkapping en de buitenkeuken alsmede de BBQ. De ruimte is goed geschikt voor het geven van  cursussen, vergaderingen, workshops, kinderfeestjes, verenigingen, verjaardagen e.d..

Samen met het RRR is destijds besloten de tuin de naam dRRRoomland te geven. Vanaf 2013 worden de algemene delen van de tuin successievelijk (her)ingericht. Zo zijn er vlinder- en bijenweiden met wandelpaden, een bloementuin en een hostaborder aangelegd. ’s Zomers worden door de Stichting Egelopvang egels uitgezet en er zijn uilen- en vleermuizenkasten opgehangen. Vlinder- en verschillende vogelkasten hingen er al. Met financiële steun van het Oranjefonds is een grote volière gebouwd en is het huisje geschilderd.De samenwerking met het RRR is per 2015 geëindigd vanwege bezuinigingen aldaar.Inmiddels zijn er compostbakken geplaatst om zelf het tuinafval via compost te hergebruiken. Dit alles om Drrroomland aantrekkelijker te maken als biologische buurttuin en ontmoetingsplaats. 

Ieder weekend staat overdag de poort van de tuin open zodat bezoekers kunnen  wandelen en genieten van al het moois op Drrroomland. Vanaf 2011 doet Drrroomland mee aan het Rotterdamse initiatief “Verborgen tuinen”.

Download onze Facts & Figures.

Comments are closed.